v. Professor og centerleder Lotte Bøgh Andersen, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Sted: Søauditorierne, Eduard Biermann (Auditorium 1252-204)
Indhold:
Hovedpointen såvel i Lerborgs bog om styringsparadigmer som i Torfing, Klausen, Greve og Andersens bøger om samme emne er, at der eksisterer flere styringsparadigmer, som konkurrerer om at give bud på, hvordan styring og ledelse bør foregå. På workshoppen starter vi med at få et kortfattet, men kritisk reflekteret blik på styringsparadigmerne fra Leon Lerborg og Lotte Bøgh Andersen, hvorefter Eva Munck Immertreu og Jesper Skorstengaard bidrager med et praktikerperspektiv fra skoleområdet (hhv. pædagogfagligt og lærerfagligt, og set fra hhv. et institutionsleder- og et medarbejderperspektiv). Formålet med workshoppen er at styrke deltagernes evne til at agere ledelsesmæssigt i en kontekst med konkurrerende styringsparadigmer.
Oplægsholdere:
Leon Lerborg, Direktør Institut for Offentlig Styring
Eva Munck Immertreu, Formand Lederforeningen i BUPL
Jesper Skorstengaard, Formand Århus Lærerforening
v. Lektor Caroline Grøn, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Sted: Søauditorierne, Jeppe Vontilius (Auditorium 1252-310)
Indhold:
Selvom der kan være langt fra direktionsgangen til rød stue, er politikere og den administrative topledelse helt centrale spillere, når offentlige organisationer skal skabe resultater for borgerne. Både i den kommunale og statslige sektor er der i disse år fokus på, hvordan politikere og topledere kan skabe bedre rammer for, og stærkere fokus på, driften. Helt centralt i den opgave står det løbende, daglige samarbejde mellem politikere og topleder. Med jævne mellemrum dukker der eksempler op på situationer, hvor dette samarbejde ikke virker, men for langt de fleste politikere og topledere i Danmark er samarbejdet noget, der arbejdes med og på daglig basis. I denne workshop samler vi erfarne praktikere, der deler ud af deres personlige erfaringer med samarbejdet, og forskere, der har undersøgt dette samspil. Sammen giver de bud på, hvad der karakteriserer det gode samarbejde, hvordan det kan opbygges, og hvordan det understøtter resultatskabelse for borgerne.
Oplægsholdere:
Lisbeth Binderup, Kommunaldirektør Skanderborg Kommune
Anne Heeager, Byrådsmedlem Skanderborg Kommune
Martin Bækgaard, Professor og Stefan Boye, ph.d.-studerende, Institut for Statskundskab, AU
Marianne Thyrring, Direktør DMI
v. lektor Anne Mette Kjeldsen, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Sted: Samfundsmedicinsk Auditorium (1262-101)
Indhold:
Distribueret ledelse betegner en ny ledelsesforståelse, der har vundet stigende interesse i både forskning og praksis. I stedet for udelukkende at se ledelse som noget en formel leder gør, så sætter distribueret ledelse fokus på ledelse som noget, man kan samarbejde om i organisationer. Når flere samarbejder om at lede organisationen åbner der sig et potentiale for bedre målopnåelse gennem bedre styring af processerne i organisationen – det kan både være processer vedr. produktivitet, mennesker eller innovationer. Herved kan distribueret ledelse udgøre en (hidtil uudnyttet?) ressource i offentlige og private organisationer.
Workshoppen vil tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:
Oplægsholdere:
Thomas Jønsson, lektor, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
Maj Schøler Fausing, Ph.d. i arbejds- og organisationspsykologi, Senior HR Manager, Vilomix
Michael Mossing Sørensen, ekstern lektor
Anja Andreasen Schøler, Afdelingsleder, Borger & Arbejdsmarked, Esbjerg Kommune
v. Akademisk leder Niels Westergård-Nielsen, Center for Ejerledede Virksomheder, CBS
Sted: Søauditorierne, Merete Barker (Auditorium 1253-211)
Indhold:
Som led i det ambitiøse ledelsesudviklingsprojekt iLEAD har en tværdisciplinær forskergruppe fra CBS, Københavns Universitet og Aarhus Universitet indsamlet ny viden blandt en række forskellige virksomheder. Fokus er på ejerledede virksomheder, men undersøgelsen giver også mulighed for sammenligninger til andre private virksomheder og til offentlige organisationer. Projektleder og professor Niels Westergård-Nielsen præsenterer resultaterne og giver en delvis demonstration af iLEAD, som afsæt for en åben dialog og debat med deltagerne på workshoppen relateret til deltagernes egen praksis. Fokus er på, hvordan man bedst lykkes med at nå målsætningerne i de forskellige typer virksomheder via forskellige ledelsestilgange.
v. Novo Nordic Foundation Professor Mickael Bech, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Sted: Søauditorierne, William Scharff (Auditorium 1253-317)
Indhold:
Sundhedsvæsenet er under konstant faglig udvikling og vil altid være under et stærkt udgiftspres. På alle niveauer i sundhedsvæsenet skal såkaldte wicked problems håndteres, og ledere skal kunne håndtere og balancere de dilemmaer, som uundgåeligt opstår. Sundhedsvæsenet er præget af stærke fagligheder med stolte traditioner, som er med til at sikre en høj faglig kvalitet af behandlingerne og hensyntagen til den enkelte unikke patients livssituation. Samtidigt stiller det konstante udgiftspres, politisk opmærksomhed og styringen af sundhedsvæsenet store krav til ledere på alle niveauer. Lederne skal integrere og i flere tilfælde balancere faglige krav, krav til optimering af driften og eksterne styringskrav, så de til tider modstridende men i mange tilfælde gensidigt afhængige krav giver mening for medarbejderne.
I denne session vil vi gå tæt på dilemmaledelse og udfordringerne ved at være leder i sundhedsvæsenet:
Oplægsholdere:
Ole Thomsen, Koncerndirektør, Region Midt
Mads Koch Hansen, Lægelig direktør, Sygehus Lillebælt
Erik Jylling, Sundhedspolitisk direktør, Danske Regioner