Aarhus Universitets segl

Workshops torsdag kl. 15.15-16.45

Spor 1: Hvordan uddannes skoleledere?

v. Forsknings- og Analysechef Mads Leth Jakobsen, VIVE
Sted: Søauditorierne, Eduard Biermann (Auditorium 1252-204)

Indhold:

Ledelse er vigtigt i uddannelsesorganisationer. Det gælder ikke mindst den faglige ledelse, som den for eksempel kommer til udtryk i ledelsen af professionelle læringsfællesskaber [jf. de to workshops om netop disse emner]. Dermed bliver spørgsmålet om, hvordan man kan uddanne ledere til uddannelsesorganisationer, så de besidder kompetencer til faglig ledelse, centralt. Mange offentlige og private aktører tilbyder sådanne uddannelser, og emnet har for tiden også stor national politisk opmærksomhed. I denne workshop går vi imidlertid et skridt dybere end selve debatten om lederuddannelser. Vi stiller nemlig tre fundamentale spørgsmål, som bør informere al uddannelse af uddannelsesledere.

  • Hvad er og bør være formålet med sådanne uddannelser?
  • Hvilken didaktik (bør) benyttes?
  • Hvordan bør man som henholdsvis individuel leder og uddannelsesorganisation (f.eks. et kommunalt skolevæsen) forholde sig til mulighederne for lederuddannelse?

Workshoppen er organiseret med oplæg, der forholder sig til de tre spørgsmål ud fra forskellige perspektiver, samt fælles refleksioner med inddragelse af alle workshoppens deltagere. Der afsluttes med formuleringen af en række praksisorienterede take-a-way pointer.

Oplægsholdere:

Johan From, Professor BI Handelshøyskolen, Oslo

Tobias Børner Stax, Adm. direktør Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Kommune

Claus Hjortdal, Formand Skolelederforeningen


Spor 2: Handling og rammer – samspillet mellem ledelse og styring i danske offentlige organisationer

v. Direktør Vibeke Normann Andersen, Socialt Udviklingscenter SUS
Sted: Søauditorierne, Jeppe Vontilius (Auditorium 1252-310)

Indhold:

Ledelse i den offentlige sektor foregår ikke i et tomrum. Et af de fænomener, som påvirker ledelsesudøvelsen er styring. Vi dykker i denne workshop ned i og undersøger, hvordan samspillet er mellem ledelse og styring i offentlige organisationer. I ledelses- og styringsforskning bliver ledelse og styring af nogle set som to separate om end komplementære fænomener med hver deres funktioner og aktiviteter. Andre betragter adskillelsen mellem styring og ledelse – især i den offentlige sektor – som irrelevant. Denne workshop vil bidrage til at øge forståelse for de offentlige lederes ledelsesudøvelse. Overordnet kan vi betragte styring som strukturelle træk, mens ledelse vedrører handlinger og adfærd med det formål af opnå resultater gennem andre. Vi er altså optaget af, hvordan de strukturelle forhold påvirker ledelsesudøvelsen, og hvordan ledelsesudøvelse kan påvirke de styringsmæssige rammer.

På workshoppen vil vi først introducere jer for tre ledertyper – den dynamiske leder, den administrative leder og den navigerende leder – samt begreberne styring og ledelse. Dernæst kigger vi på en konkret case og drøfter, hvordan styringsmæssige og organisatoriske rammer påvirker ledelsens autonomi, handlekraft og mulighed for at skabe sammenhængskraft via ledelse. Endelig vil I blive introduceret til et redskab, som vi kalder ’Styringsbilleder’. I vil få udleveret et kit til at arbejde med styringsbilleder i jeres egen organisation. Formålet hermed er på en konkret måde at synliggøre, hvilke specifikke styringsrammer, som påvirker jeres ledelsesrum, hvordan forskellige dele af jeres organisation kan være orienteret mod forskellige styringsredskaber, og hvordan disse redskabers incitamentsstruktur nogle gange understøtter og andre gange modarbejder hinanden.

Oplægsholdere:

Lene Holm Pedersen, Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Erik Kaastrup-Hansen, Direktør Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune


Spor 3: Faglig ledelse – en moderne balancekunst?

v. Lektor Caroline Grøn, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse
Sted: Samfundsmedicinsk Auditorium (1262-101)

Indhold:

Faglig ledelse er blevet et populært tema, men hvad er faglig ledelse egentlig, og hvad kræver det af leder og organisation at udøve faglig ledelse? Efter en lang årrække med fokus på generelle ledelseskompetencer, bliver det i disse år mere og mere tydeligt, at man som offentlig leder også har en helt central rolle i forhold til den faglige kvalitet af opgaveløsningen. Men selvom vi nok kan blive enige om, at det er en central ledelsesrolle, er det mindre tydeligt, hvad faglig ledelse betyder for offentlige organisationers indretning og for ledere og medarbejderes kompetencer og ansvar.

Workshoppen tager udgangspunkt i eksempler på faglig ledelse i forskellige sektorer og de krav, faglig ledelse stiller til organisation og ledere. På den baggrund diskuterer panelet af praktikere og forskere, hvad faglig ledelse egentlig er, og hvad det kræver af både ledere og organisation at udnytte de potentialer, der ligger i faglig ledelse.

Oplægsholdere:

Barbara Bertelsen, Departementschef Justitsministeriet

Anne Mette Møller, Adjunkt Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet og VIVE

Henrik Boman, Områdeleder dagtilbud, Gladsaxe Kommune


Spor 4: Erfaringer og perspektiver i at anvende beslutningsstøtte og kunstig intelligens i organisationer

v. Direktør Lars Frelle-Petersen, Dansk Industri
Sted: Søauditorierne, Merete Barker (Auditorium 1253-211)

Indhold:

Digital beslutningsstøtte anvendes efterhånden i større omfang på tværs af sektorer. Derfor er det relevant at diskutere, hvilke konsekvenser dette har i et ledelses- og organistionsperspektiv. På workshoppen vil vi konkret drøfte, hvilken betydning anvendelsen af digital beslutningsstøtte og kunstig intelligens har for: i) effektivitet og kvalitet, ii) ansvar og barrierer, og iii) medarbejderen i en ny type organisationer. Oplægsholderne vil med deres forskellige baggrunde og med forskellig indsigt i anvendelsen af digital beslutningsstøtte generelt og specifikt på blandt andet socialområdet dele erfaringer og perspektiver som afsæt for en dialog med deltagerne på workshoppen.

Oplægsholdere:

  • Mikael Munck, Direktør og Stifter, 2021.AI
  • Lene Mosegaard Søbjerg, Centerleder Center for Forskning & Udvikling, VIA Samfund & Socialt arbejde
  • Anette Stevn Jensen, Børne og familiechef, Hjørring Kommune
  • Opdateres frem til konferencen

Spor 5a: Ledelse på tværs i sundhedsvæsenet – relationer, samarbejde og konflikt

v. Novo Nordic Foundation Professor Mickael Bech, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
Sted: Søauditorierne, William Scharff (Auditorium 1253-317)

Indhold:

Uanset den strukturelle opbygning af sundhedsvæsenet, vil der altid være organisatoriske grænser på tværs af enheder, som er gensidigt afhængige. Ledelse på tværs af organisatoriske skel er svært, da det kræver gensidig respekt, viden om kompetencer, opbygning af fælles målsætninger og ikke mindst modet til at lede uden organisatorisk mandat. I denne session vil vi drøfte udfordringer ved, muligheder for og krav til ledere, der skal lede på tværs i sundhedsvæsenet.

Oplægsholdere:

Charlotte Glümer, Centerchef Center for Diabetes, Københavns Kommune

Ejler Ejlersen, Ledende overlæge Medicinsk Afdeling, Vejle, Sygehus Lillebælt

Per Bo Andersen, Leder af Fælles Servicecenter for Telesundhed, Region Midtjylland

Christian Bøtcher Jacobsen, Lektor Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, Aarhus Universitet